Ce este toxina botulinica si cum functioneaza?

Se vorbeste din ce in ce mai mult despre Botox, unul dintre cele mai populare tratamente de infrumusetare, care actioneaza asupra uneia dintre cele mai mari griji ale femeilor: ridurile! Acest tratament estetic incepe sa-si arate efectele dupa 3-5 zile si rezultatele sale dureaza pana la 6 luni. In ciuda faptului ca trebuie, prin urmare, repetata aceasta procedura cel putin de doua ori pe an pentru a avea un efect continuu, exista multe femei care recurg la acest tratament. Insa, putine persoane stiu ce se intampla de fapt atunci cand are loc injectia si, mai presus de toate, ce se inseamna toxina botulinica.

Ce este botox (toxina botulinica)

Stiintific vorbind, toxina botulinica este o proteina neurotoxica de origine bacteriana, care injectata in muschi blocheaza productia de acetilcolina – o substanta care transmite impulsul nervos catre muschi. Din acest motiv, in contact cu muschii fetei, reduce drastic activitatea contractiei, provocand o mica paralizie musculara: in acest caz vorbim de inhibarea temporara a contractiei musculare.

Există sapte tipuri ale acestei neurotoxine (A, B, C1, D, E, F și G), toate derivate din tulpini ale bacteriei Clostridium Botulinum si foarte selectate in laborator. Cele utilizabile la om si in prezent pe piata sunt cele de tip A si de tip B. In mod specific in domeniul estetic, toxina botulinica este utilizata sub forma purificata de tip A si este administrata in tratamentul liniilor de expresie de pe frunte, intre sprancene, in jurul gurii si la ochi.

Tratamentul cu botox este periculos?

Desi acest tratament estetic este utilizat pe scara larga, intrebarile care il inconjoara continua sa fie numeroase. Pe langa costurile ridicate si a faptului ca trebuie repetat frecvent, exista si indoieli stiintifice cu privire la cat de periculos este de fapt Botoxul. De exemplu, unele studii recente au indicat faptul ca această toxina este capabila sa actioneze chiar si la o distanta de zona in care este administrata. Aceasta inseamna ca ar putea ajunge la muschii si locurile din apropiere, acolo unde ar fi mai bine sa nu ajunga.

Alternativele tratamentului cu botox

Avand in vedere aceste riscuri, costul ridicat si nevoia de a repeta frecvent aceast procedura, reamintim ca exista multe alternative pe piata astazi, care pot fi luate in considerare. Cu intentia de a remedia „neajunsurile” acestui tratament au aparut asa-numitele creme de tip botox. Acestea imita efectul Botox, fara a se folosi vreun ac. Acestea creeaza o actiune miorelaxanta asupra muschilor cu care intra in contact, se intind si se ridica, fara a fi nevoie sa injectati nicio substanta. Și nu doar asta, dar portofelul beneficiaza si el!